Earles House
_DSF6897lrg-2

Earles House

Situated at the rear of a restored traditional bungalow is an abstract white structure, its form in contradiction to the forms of the original building. The front entrance at the juncture between the 2 forms on the eastern face heightens the distinction between the old and the new. The extension features elevated ceilings, full height openings and an elongated skylight extending the length of the building, harnessing natural light and creating a sense of spaciousness. The front entrance greets the visitor with a framed view of a plunge pool, enveloped by 3 sides of the extension. The pool lends into the interior the calming properties of water and nuances gained by the interplay with reflections through the glass-lined courtyard. Timber battens framing the skylight mimic the linearity of the external cladding and mask light and shadow at differing times of day. At the rear the elevated structure floats in a sea of green flora, the space beneath envisaged as a usable entertaining space in the warmer months that extends to the rear lawn, with additional storage behind crafted cedar battens.
The result is a carefully constructed piece of architecture that considers the requirements of its inhabitants and successfully optimises the use of space throughout the entire footprint of the site through creative, considered design.

  • Type
  • Area
    190sqm
  • Location
    Grey Lynn, Auckland, New Zealand
  • Status
    Completed 2020